Црквена библиотека храма Вазнесења

Црквена библиотека при храму Вазнесења у Чачку датира с почетка двадесетог века. Њена примарна функција била је намењена свештенству чачанске цркве. Како је једно време епископско седиште било у Чачку и фонд књига се богатио њиховим залагањем, највише у време епископа Јефрема Бојовића. Дариване су књиге из личних библиотека епископа од Никифора Максимовића до Јефрема Бојовића, као и књиге из приватних библиотека истакнутих свештеника проте Сретена Михаиловића, проте Радомира Кречковића, проте Велимира Белопавловића, проте Живојина Алексића и многих других.

Библиотеци је у више наврата мењана локација, када је често остајала без великог фонда књига, што природним факторима, што небригом повереника. Последњи пут је 2008. године из бараке у црквеној порти премештена у сутерен садашњег парохијског дома. Најдрагоценије књиге које су сачуване потичу махом из 19 века, али постоје и оне из 18. и 17. века. Те књиге представљају најразличитију богослужбену литературу, а мањим делом и црквено правну која датира са краја 19. и почетка 20. века. Велики број књига је у неком давном периоду укоричен, али се многе налазе у јако лошем стању због неадекватног начина чувања. Књиге су каталошки обележене, али не постоји никаква документација о броју књига ни времену каталогизације. Као највредније навешћемо рукописни осмогласник са неумском нотацијом из средине 19. века, Четворојеванђеље из 17. века и Псалтир са почетка 18. века.

Библиотека поред књига поседује и велики број црквених часописа са краја 19. и из 20. века, Патријаршијски гласник, Весник српске цркве, Гласник православне цркве, Преглед епархије жичке, Жички благовесник, Православље, Православни мисионар, Светосавско Звонце као и дневно политичких новина Политика.

Данас Библиотека садржи преко 1000 стручних наслова из области богословља, књижевности, архитектуре, историје, црквене уметности, етнологије итд.

Молимо све кориснике и чланове Црквене Библиотеке који дугују библиотеци књиге из периода пре 2017. године да се укључе у акцију враћања позајмљених књига. У нашем интересу је да оне буду враћене, а у њиховом да се одазову и донесу књиге без икакве новчане надокнаде.

Радно време:

Недељом након Литургије, од 09 до 12 часова.

Осталим данима по позиву.

Контакт:

064/ 61 86 035