Венчања

Света тајна брaка

Света тајна брака је Тајна сједињења мушкарца и жене у Богом благословену заједницу. Црква посматра брак као Божанску установу. У самом чину брачници дају слободно обећање о узајамној супружничкој верности а њихов савез се благосиља као слика савеза Христа и Цркве о чему пише свети апостол Павле у посланици Ефесцима (Еф. 5, 22-33). Благослов о рађању и разможавању прародитељима дат је не само ради биолошког продужетка, већ и због Божјег плана да се из људског потомства роди Христос, који ће позвати на спасење све људе на Земљи. Поштујући светост институције брака, Христос је дошао на свадбу двоје младенаца у Кану Галилејску. Када је учинио прво чудо претворивши воду у вино.

Ако посматамо историјски процес развоја Свете тајне брака видећемо да се ова Тајна савршавала у склопу Литургије, да би негде у периоду XIII - XIV века настала као издвојен чин. Па чак и тада, све до XVIII века овај чин је подразумевао причешћивање младенаца Телом и Крвљу Христовом коју су остављани и припремани као на Литургији Пређеосвећених Дарова. Чак и данас младенцима се препоручује да првом приликом након извршеног чина венчања дођу заједно у цркву и причесте се да би се на тај начин Света тајна брака довршила и окрунила, а они заједници и на тај начин објавили свој заједнички живот.

Црквени брак може да склопи само лице које је крштено и има године пунолетства за ступање у брак. Пошто се брак врши на веома свечан начин, Црква забрањује венчање у одређене дане у години. Венчање се не може обавити за време: Васкршњег поста закључно са Томином недељом, Божићног поста од 27 новембра до 7 јануара, за време Петровског и Госпојинског поста, сваке среде и петка кроз целу годину, Крстовдан, Усековање главе Светог Јована Крститеља и Воздвижење Часног Крста.

Шта је потребно за вечање у цркви?

  1. Венчање у договору са свештеником благовремено пријавити и заказати ради обављања предбрачног испита
  2. Чин венчања може извршити једино надлежни свештеник, без обзира да ли се оно врши у парохијској цркви или неком од околних манастира.
  3. Две воштане свеће из Цркве
  4. Прстење за младенце – бурме
  5. Крштенице за младенце и сведоке (кумове)
  6. Бело или вежено платно

Све неопходне информације везане за заказивање венчања можете добити на контакт телефон: 032 343 900 или у храму лично.