Новости

Богојављенска Литургија, литија и пливање за Часни крст

Док си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показа се Света Тројица, јер Отац гласом сведочаше о Теби називајући Те љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше речи, Христе Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби! Након Свете Литургије и водосвећења у порти храма Вазнесења Господњег у Чачку свечана литија је кренула на реку Мораву где се традиционално доржава пливање за Часни Крст. Након освећења воде око 170 пливача је скочило у ледену реку, а први је до Крста стигао, четврти пут, Анђелко Ковачевић.
Креирано 19.Jan.2020

Депресија - ако је светлост у вама тама

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује предавање на тему: протонамесник Александар Јевтић среда 22. јануар 2020. године 19.00 часова Парохијски дом храма Вазнесења Господњег у Чачку. Улаз слободан. Добродошли!
Креирано 18.Jan.2020

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!
Креирано 07.Jan.2020

Бадњи дан: У сусрет Рождеству Господњем

У храму Вазнесења Госпдњег у Чачку служено је Празнично вечерње на Бадњи дан и свечано је запаљен бадњак.
Креирано 06.Jan.2020

Божићна честитка Епископа жичког Г. Јустина

ЈУСТИН ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ЖИЧКИ Свим синовима и кћерима богомспасаване Епархије жичке честитамо Божић, празник мира и љубави, слоге и јединства. И овога пута драга наша децо духовна прослављамо рођење Богомладенца Христа који је обукавши се у нашу човечанску природу, постао основа, извор и темељ сваког људског узрастања у добру. Враћајмо се увек Божићу, дану Христовог рођења, удубљујући се у Његову истину и поруку, коју нам својим доласком саопштава, потрудимо се да уподобимо свој живот са том Истином, радосно поздрављајући све и сва МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ! Нека би ови благдани покренули све нас ка новој нади вером у Бога и човека, да се мир Божији усели у срца наша и постане мир свих нас. Певајући тако Божићну песму анђела и пастира, призивамо на све вас драга децо духовна, Божији мир и молитвено желимо срећну и Богом благословену 2020. годину милости Господње. Ваш молитвеник пред колевком Богомладенца Христа, Епископ жички Јустин У Краљеву, о Божићу
Креирано 06.Jan.2020

МОЛЕБАН И ЛИТИЈА РАДИ МОЛИТВЕНЕ ПОДРШКЕ БРАТСКОМ НАРОДУ И СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У ЦРНОЈ ГОРИ

У среду 8. јануара у 18.00 часова, у храму Светог Вазнесења Господњег у Чачку, а по благослову Његовог преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, одржаће се молебан, а након тога и литија градским улицама, у знак подршке нашем братском народу и Српској православној цркви у Црној Гори.
Креирано 04.Jan.2020

Поклоничко путовање у манастир Тумане

Црква Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у манастир Тумане. Полазак је у недељу 05. јануара 2020. године у 05.00 са паркинга чачанске цркве. Повратак у вечерњим сатима. Цена 1900 динара, пријављивање у црквеној продавници.
Креирано 14.Dec.2019

Божићни пост

Тренутно је у току Божићни пост који већ од IV века спомињу свети Амвросије Милански, Филистрије, блажени Августин... у својим делима. У V веку је о Божићном посту писао Лав Велики. Првобитно је Божићни пост трајао седам дана. На сабору 1166. године (који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила) свим хришћанима је одређено да посте 40 дана уочи великог празника Христовог рођења. Божићни пост траје четрдесет дана, али није тако строг као Велики (Васкршњи) пост. Почиње 28. Новембра (по новом календару), а завршава се на Божић. У току целог овог поста не једемо месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води“. Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне на среду или петак. Последња недеља се пости мало строжије, без употребе рибе, а по могућству „на води“. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води“. Веома је важно да православни хришћани који живе у земљама у којима се новогодишњи празници славе по новом календару не прекидају пост, већ да Нову Годину прослављају када она дође по православно календару, поштујући традицију својих предака.
Креирано 30.Nov.2019

Поклоничко путовање у манастир Тумане

Црква Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у манастир Тумане. Полазак је у недељу 22. децембра 2019. године у 05.00 са паркинга чачанске цркве. Повратак у вечерњим сатима. Цена 1900 динара, пријављивање у црквеној продавници.
Креирано 24.Nov.2019

Поклоничко путовање у светиње Фрушке Горе

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње: Велика Ремета Крушедол Гргетег Хопово На пут се креће рано ујутру пошто је планирано да у Великој Ремети присуствујемо Светој Литургији!!! Полазак у недељу 1. децембра у 05.00 часова. Цена 1900 динара.
Креирано 26.Oct.2019